Photo Pleasure
Navigation

Reizen

Besmet met het reis virus.

Sinds ik eenmaal aan het reizen ben geslagen, ben ik besmet met het reisvirus, zo lijkt het wel. Vanaf 2000 ben ik behoorlijk actief aan het reizen. Een speciale reis in 2005 samen met tweelingbroer Eric was naar Australië, maar hier bleef het niet bij. Al snel volgden er heel veel meer landen, eigenlijk altijd samen met mijn broer. We zijn onder andere naar La Palma geweest, op skivakanties in Wistler (Canada) en Lake Louise ook in Canada, Noorwegen, Oostenrijk, Frankrijk, Italië en rondreizen naar zuidoost hoek van Amerika, Hawaii, Egypte, Madagaskar, Cuba, Zuid-Afrika, Ecuador, Laos en Cambodja, Costa Rica, Rusland en november 2019 naar Mexico en Guatemala. Van al deze reizen houden we een blog bij, ook te vinden op deze website onder reisblog.

Voor de afwisseling maken ook wel autoreizen. Bijvoorbeeld een reis van ‘coast to coast’ in Amerika. We zijn toen van Oregon door zestien staten naar New York gereden. Een andere autoreis was door Portugal en Spanje en aansluitend een korte skivakantie in Andorra.  Verder zijn we nog op een rondrit via Scandinavië naar St. Petersburg gereden en terug via de Baltische staten. Ook de rondreis naar zuid-oost Amerika was indrukwekkend. Hier hebben we amusementsparken en optredens bezocht in Nashville. Eric maakt ook films van deze reizen om te delen op social media en voor thuis. De pericelen rond corona hadden ook effect op de reis voor 2020, met bestemming Vietnam. Bij afgelasting zou het dan een autoreis worden binnen Nederland of omliggende landen.

De reizen van ons staan vaak in het teken van natuur en cultuur. Hoe gevarieerd de trips soms ook zijn: fotografie en film spelen altijd een centrale rol. Voor de sfeer en kleuren was Cuba heel bijzonder. Maar natuurliefhebbers zou ik aanraden om naar Costa Rica te gaan. De laatste jaren ben ik ook steeds meer dieren gaan fotograferen. Dat is ook een mooie uitdaging. Alle reizen zijn op zich weer bijzonder.

Bij het maken van deze reizen, weet ik inmiddels wel redelijk wat ik in moet pakken om mooie foto’s tijdens je reis te kunnen maken. Al houdt ik niet echt rekening met het gewicht. Ik ga gerust op reis met 11 kg aan fotoapparatuur op de rug: drie lenzen, een fototoestel (plus reserve), mijn (reis)statief. Ze gaan allemaal mee. Ook neemt ik altijd mijn Olympus compact camera mee. Ideaal voor onderwaterfotografie, maar ook voor de dramastand. Deze dramastand maakt de belichting net wat anders en het contrast sterker. Hierdoor creëer je een kunstzinnige foto en dat zorgt weer voor afwisseling in je fotocollectie.

Al die beelden die tijdens de reis worden geschoten blijven niet doelloos op de computer staan. Na afloop van de reis is het tijd om wat met die beelden te gaan doen. Eric schrijft de tekst voor de website, zodat iedereen ons kan volgen tijdens de reis. Deze tekst gebruik ik dan weer voor het maken van de fotoboeken over de betreffende reis. Dit zijn meestal 2 groot formaat boeken van 40 x 30 cm met circa 1500 foto’s verdeelt over 260 pagina’s. Ook komt het regelmatig voor dat er vanuit de groep van medereizigers vraag is naar foto’s of complete fotoboeken die ik dan met een persoonlijk tintje maak. Eric schrijft ook de tekst voor de krant, bestaande uit 2 pagina’s met 10 of 12 foto’s.